zondag 27 februari 2011

Dolfinarium Harderwijk



Vrijdag 4 maart was het alweer tijd voor de tweede en laatste fieldtrip van dit schooljaar. Met een groep van 50 man stond er een dagje Dolfinarium op het programma,in Harderwijk.

Om 12.00 werd iedereen bij de ingang van het Dolfinarium verwacht voor een spetterende dag. Toen iedereen optijd aanwezig was, was het tijd om het park in te gaan. Allereerst kregen we ons programma boekje en moesten we ons even melden. Vervolgens liepen we met de hele groep naar de andere kant van het park.
In een mooi gebouw werden we ontvangen met een heerlijke lunch in de vorm van een buffet. Toen iedereen uitgebreid had gegeten en gedronken kon de presentatie van de directeur beginnen. Hij wist van begin tot eind de aandacht te trekken van alle studenten, zo vertelde hij veel over de geschiedenis van het dolfinarium en de wijze waarop de dieren naar Harderwijk gehaald worden.
Het was voor mij al een tijd geleden dat ik in het park was geweest en zag en hoorde dat ook ontzettend veel vernieuwende dingen. Gedurende de presentatie kwamen er steeds meer vragen van de geïnteresseerde studenten waardoor het allemaal een beetje uitliep, zonder dat iemand hier erg aan had.
Na de presentatie was het tijd voor interactieve opdracht, die ging over Morgan de Orka. In juni 2010 spoelde deze orka aan en lag op sterven, waarna het Dolfinarium natuurlijk direct ingreep en dit bijzondere exemplaar naar Harderwijk bracht om haar daar weer kracht te geven en gezond te maken. Er ontstond veel commotie of het dier nu terug moest worden gebracht naar de zee, of in het Dolfinarium moest blijven. Uiteindelijk maakt hier dier het goed en is ze nog altijd in Harderwijk. Aan ons de opdracht om iets te bedenken waardoor alle pers wegblijft bij het dier, maar toch op de hoogte kan worden gehouden. Net als vorige 2 fieldtrips wist ik ook deze te winnen tot grote vreugde! Ons groepje kwam onder andere met het hele simpele idee om het dier géén naam te geven, daardoor wordt de publiciteit veel minder. Iedereen kent ook ijsbeer Knut. Met een gratis kaartje in de pocket hadden we uiteindelijk nog een klein half uurtje vrije tijd voordat de spetterende eindshow ging beginnen.
Na een kleinde wandeling over het schitterende park, verzamelden we ons om 16.00 bij de DolfijndoMijn waar we een fantastische eindshow te zien kregen met de dolfijnen in de hoofdrol.

Het was een ontzettend leerzame en leuke dag, jammer dat we niet langer op het park konden rondlopen maar met mijn vrijkaartje kom ik zeker binnenkort eens terug voor een leuk bezoekje aan het mooiste zeezoogdierenpark van Nederland.


Reflectie

Hoe zit de organisatie precies in elkaar?
In Dolfinarium werd in 1965 voor het publiek geopend. Het Dolfinarium is méér dan alleen het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Het is ook dé beste locatie in Nederland voor een spetterend evenement. Er zijn 9 verschillende zalen die garant staan voor een spetterend evenement, hier zijn gezelschappen van 25 tot maximaal 5.000 personen welkom. Dagelijks zijn er 10 shows & voorstelligen met als hoogtepunt de DolfijndoMijn, Europa's grootste dolfijnentheater.

Welke plek neemt de organisatie in de vrijetijdssector en/ of specialisatie van jou keuze in?
Het Dolfinarium neemt een grotere plek binnen de vrijetijdssector. Doordat het het enige Dolfinarium van Nederland is en bovendien de grootste van Europa, komen er veel bezoekers op af. Naast zeeleeuwen, roggen en dolfijnen zijn er steeds meer dieren en shows bijgekomen. Het aanbod wordt steeds groter en ook is het een uitstekende plek geworden voor evenementen waardoor het een echt LPM bedrijf is.

Wat valt je op aan de organisatie?
Het was voor mij even geleden dat ik in het Dolfinarium ben geweest. Sinds mijn laatste bezoek is het enorm veranderd en viel mij direct het brede aanbod op. Ik wist ook nooit dat het mogelijk was om evenementen te organiseren binnen het Dolfinarium en stond versteld van de enorme en luxe zalen. Het is een echt familiepark geworden dat voor iedereen iets te bieden heeft.

Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan je werkveldoriëntatie?
Ook deze fieldtrip heeft gezorgd voor een goede bijdrage aan mijn werkveldoriëntatie. Vroeger was ik een echte dolfijnen fan en heb ik een droom laten uitkomen door een nachtje bij de dolfijnen te slapen in het Dolfinarium. Nu, jaren later vond ik het nog steeds schitterend om over het park te lopen en was ik nog even onder de indruk van de spetterende show als vroeger. De presentatie heeft mij veel nieuwe informatie gegeven over het bedrijf, er komt toch altijd veel meer bij kijken dan dat de buitenwereld denkt. Het was een leerzame en leuke dag, ik ga snel nog eens terug!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten